Akmenligė: Kaip sumažinti riziką ir jos pasikartojimą

Inkstų akmenligė: kas tai lemia?

Yra žinoma, jog 1 iš 10 žmonių kenčia nuo inkstų akmenligės. Ją dažniausiai nulemia gyvensenos ir genetiniai veiksniai bei netinkama mityba. Šlapimo takų akmenligė linkusi kartotis. Nustatyta, jog per 5 metus akmenligė pasikartoja iki 40% pacientų. Atkryčių rizika itin didelė, todėl labai svarbus aspektas – gyvensenos ir mitybos korekcija.  Čia rasite informacijos, kuri padės Jums sumažinti akmenligės riziką ir jos pasikartojimą.

Europos Urologų Asociacijos pateikiamos bendrosios akmenligės prevencinės priemonės

Skysčių vartojimas Suvartoti bent 2,5-3 L/d Dažnas skysčių vartojimas Neutralaus pH gėrimai Diurezė bent 2-2,5 L/d Šlapimo lyginamasis svoris <1.010 g/d
Subalansuota dieta Subalansuota dieta, vengti perteklinių papildų Gausi daržovių ir skaidulų dieta Normalus kalcio kiekis 1-1,2 g/d Ribotas druskos vartojimas 4-5 g/d Ribotas gyvulinių baltymų kiekis 0,8-1 g/kg/d
Gyvensena Siekti normalaus KMI Adekvati fizinė veikla Vengti gausaus skysčių netekimo

Kalcio oksalatiniai akmenys

Patys dažniausi, randami iki 75-80% atvejų Sergantiems šia akmenlige reikia nevartoti produktų, turinčių daug oksalatų (neviršyti 50-100mg per parą), gauti normalų kiekį kalcio, gerti daug skysčių (bent2 litrus per parą), mažinti viršsvorį.

Patariama

Duona, makaronai ir miltiniai gaminiai (be kukurūzų ir sojos), vištiena, žuvis, šviežia mėsa (vengti labia didelių kiekių), balti ryžiai; pienas, jogurtas, cukinijos, porai, pomidorai, pupelės, švieži obuoliai ir kriaušės, svarainiai, juodieji serbentai, apelsinai, bananai, persikai, vyšnios, vynuogės, citrinos, mangai, melionai; kiaušiniai, alyvų, sėmenų aliejus, lapiniai kopūstai, moliūgų ir saulėgrąžų sėklos, šilauogės, gervuogės, džiovintos figos. Vanduo, žalioji arbata, ananasų sultys, vyšnių sultys, citrinų sultys, sidras.

Ribojama

Kukurūzų ir sojos miltai; burokėliai, pupos, žirniai, kalafiorai, švieži kopūstai, svogūnai, morkos, agurkai, avokadai; saldūs vaisiai, braškės;, varškė ir varškės sūris, lašiniai, kiaulienos taukai, kepenėlės, margarinas; juoda arbata, saldumynai. Jei mėgstate įvairius riešutus geriau valgykite rūšis, kuriose yra mažiau oksalatų: anakardžių, graikinius ir žemės riešutus; Alus, vynas, pomidorų sultys, kola, spanguolių sultys. Jūros gerybės.

Nerekomenduojama

Šokoldas, bulvės, kava, cikorijos, rūgštynės, rabarbarai, špinatai, šparaginės pupelės, brokoliai, burokėliai, ropės, avinžirniai; džiovinti ir konservuoti vaisiai, datulės, migdolai, avietės, greipfrutai, kiviai, raudonieji serbentai; žvėriena, konservuota ir rūkyta mėsa; konservuota žuvis, ypač su aliejumi; fermentiniai sūriai; kakava, šokoladinis pienas, alkoholiniai gėrimai, likeris, saldūs ir gazuoti gėrimai, tamsusis alus.

Uratiniai (šlapimo rūgšties) akmenys

Pasitaiko 10-15% atvejų. Jie formuojasi esant rūgštiniam šlapimo pH, aukštai šlapimo rūgšties koncentracijai kraujyje ir šlapime. Dažnai pasitaiko nutukusiems pacientams arba sergantiems podagra. Vienintelė akmenų rūšis, kurią galima tirpdyti šarminant šlapimą.

Patariama

Pilnagrūdė duona ir visi miltiniai gaminiai,  rudieji ryžiai, burokėliai, morkos, svogūnai, bulvės, pomidorai, ropės; įvairūs vaisiai, švieži obuoliai, kriaušės, uogos, apelsinai, citrinos, svarainiai; pienas ir jo produktai, mažo riebumo sūriai, jogurtai, margarinas, kiaušiniai; aliejus, sviestas, medus; mažo minerališkumo ir šlapimą šarminantys mineraliniai vandenys, šviežių vaisių sultys, kava, arbata.

Ribojama

Mėsa ir šviežia bei šaldyta žuvis (leidžiama tik virta mėsa 2 – 3 kartus per savaitę, geriau paukštiena); švieži kopūstai, ridikėliai, žirniai, pupelės, pupos, špinatai, grybai, raudonosios pupelės, špinatai, šparagai. Braškės.

Nerekomenduojama

Širdys, smegenys, kepenys, kepta ir rūkyta mėsa bei žuvis, jūros gėrybės.  žvėriena, dešrelės, tunas, kalakutiena. Mėsos ir žuvies konservai, koncentruotas mėsos sultinys, silkės;  vynuogės, džiovinti ir konservuoti vaisiai; traškučiai, kakava, šokoladas, raudonas vynas, likeris, saldūs ir gazuoti gėrimai, energetiniai gėrimai, alus. Avokadai.

Kalcio fosfatiniai (infekciniai) akmenys

Pasitaiko 5-10% atvejų. Paprastai susiformuoja esant pastovioms šlapimo takų infekcijoms ir šarminiam aplinkos pH. Svarbu savalaikis infekcijos gydymas ir šlapimo rūgštinimas.

Patariama

Duona (ne rupi) ir kiti miltiniai gaminiai, sausainiai; šviežūs vaisiai, spanguolės, slyvos, vaisių sultys, salotos, bruknės, riešutai; mėsa, ypač jautiena, veršiena, vištiena, triušiena; šviežia ir šaldyta žuvis; marmeladas, želatina, aliejus, sviestas; mažo minerališkumo ir šlapimą rūgštinantys mineraliniai vandenys.

Ribojama

Rupi duona; bulvės, ridikai, špinatai, žirneliai, pupelės, pupos;varškė ir varškės sūriai (leidžiama 2 kartus per savaitę), kiaušiniai (leidžiama iki 4 per savaitę); ožkiena, aviena, kalakutiena, žvėriena, koncentruoti mėsos sultiniai, majonezas.

Nerekomenduojama

Džiovinti vaisiai, apelsinai, citrinos, svarainiai; ožkos pienas, pieno produktai, fermentiniai sūriai, žuvies konservai, ypač su aliejumi, vėžiai, krabai; kakava, šokoladas, gazuoti gėrimai. Rekomenduojama mažinti druskos vartojimą ir vengti perdirbtų maisto produktų.

AkmuLit® – Kontroliuojama akmenligė

AkmuLit® – tai novatoriškas inkstų akmenligės koordinavomo būdas, pasitelkiantis naujausius mokslo laimėjimus mitybos terapijoje.

akmenligė

AkmuLit® yra trijų novatoriškų medicininių maisto papildų  šeima, sukurta  valdyti pacientų, sergančių kiekviena iš kelių pagrindinių inkstų akmenų grupių (t. y kalcio oksalato, šlapimo rūgšties, bei infekcinių ir struvito akmenų), mitybos poreikius. 

Kur įsigyti AkmuLit®?